Human Origins Leiden

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Discussion of the KNAW lecture on Fire use by Wil Roebroeks and the new proposed legislation on science budgets (in Dutch).

E-mail Print PDF

Wetenschap op woensdag

Wetenschap op woensdag

Elke woensdag hebben we een onderzoeker van de Jonge Akademie op bezoek om te vertellen over opmerkelijk wetenschappelijke nieuws uit laboratorium en universiteit.
Vandaag is hier hoogleraar Evolutie & Gedrag Matthijs van Veelen.
Deze week kwamen de Spinozapremie-winnaars in actie. Ze schreven een brandbrief naar minister Jet Bussemaker omdat ze zich zorgen maken over haar nieuwe wetenschapsvisie . Ze zijn bang dat het wetenschapsgeld niet meer goed verdeeld wordt en dat het bedrijfsleven een te grote invloed krijgt op de wetenschap.

 

 

http://www.radio1.nl/item/247496-Wetenschap%20op%20woensdag.html

KNAW-college

Akademiehoogleraar Wil Roebroeks: Vroeg vuur en de evolutie van de mens

 

Lezing in de reeks minicolleges van Akademiehoogleraren van de KNAW.                   

Veel paleoantropologen zijn van mening dat vuurgebruik essentieel was voor de vroegste kolonisatie van Pleistoceen Europa (meer dan een miljoen jaar geleden), waar temperaturen vaak onder het vriespunt daalden – een opvatting die al door Charles Darwin verdedigd werd. De primatoloog Richard Wrangham (Harvard) stelt zelfs dat vuurgebruik de ontwikkeling van het genus Homo mogelijk maakte, twee miljoen jaar geleden. De archeologische gegevens over het gebruik van vuur suggereren echter dat dit werktuig pas vanaf een 300.000 jaar geleden - of nog recenter - een standaardonderdeel van het technologisch repertoire van de mensheid werd.

In dit college schetst Wil Roebroeks (Universiteit Leiden) de achtergronden en de relevantie van deze problematiek en met welke benaderingen zijn onderzoeksgroep deze materie aanpakt.

Andy Sorensen (PhD, UL), gaf aansluitend een korte lezing over zijn onderzoek naar vuurproductie bij Neandertalers.

Wil Roebroeks is sinds 1996 hoogleraar paleolithische archeologie aan de Universiteit Leiden en onder andere Vice-President van de European Society for the Study of Human Evolution (ESHE).

 

https://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/vroeg-vuur-en-de-evolutie-van-de-mens (inclusief opnames)