Human Origins Leiden

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

(Dutch) Schellnhuber en Roebroeks spreken Spaarnelezing uit

E-mail Print PDF

Schellnhuber en Roebroeks spreken Spaarnelezing uit

Hans Joachim Schellnhuber, directeur van het vooraanstaande Potsdam Institute for Climate Impact Research 

schellnhuber-jpg

 

 

en lid van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede ontving, sprak op woensdag 25 november, vijf dagen voor de grote klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Parijs van start gaat, de tweede Spaarnelezing uit. De klimaatexpert deed dat samen met Wil Roebroeks, hoogleraar Archeologie van de Oude Steentijd aan de Universiteit Leiden.

Onder andere leerlingen van het Hageveld College, het Ichthus Lyceum en het Stedelijk Gymnasium luisterden in een volle Doopsgezinde kerk in Haarlem naar de lezingen.

Schellnhuber, die ook Angela Merkel en paus Franciscus over klimaatverandering adviseert, liet in een aangrijpend betoog zien hoe ernstig de situatie al is en hoezeer de aankomende klimmaattop nodig is.  Een omslag naar schone energie is volgens de klimaatexpert nog haalbaar, mits we onze consumptie beheersen en de schone energie op een verantwoorde wijze opwekken.

De Spaarnelezing

De Spaarnelezing is een gezamenlijke initiatief van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en Teylers Museum. Doel is om de wetenschappelijke kennis van beide instituten te delen met een breed publiek. Vooraanstaande sprekers behandelen verleden, heden en toekomst van de wetenschap. Tijdens de eerste Spaarnelezing in november 2013 spraken Robbert Dijkgraaf (directeur Institute for Advanced Study in Princeton, VS) en Frans van Lunteren (wetenschapshistoricus VU Amsterdam en de Universiteit Leiden) over Isaac Newton.

2017

De volgende Spaarnelezing vindt plaats in 2017 en zal in het teken staan van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz die vanaf 1909 in Teylers Museum werkte. Met zijn natuurkundig laboratorium gaf hij het wetenschappelijk leven in Teylers een sterke impuls. Het oude laboratorium wordt op het moment gerestaureerd en zal in het voorjaar van 2017 heropend worden voor het publiek.

Film

Heeft u de Spaarnelezing gemist of wilt u nog een keer naar de sprekers luisteren? Dat kan. Binnen enkele dagen zetten we de filmopnames van de middag hier online.

Noot aan de redactie / Niet voor publicatie: Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Froukje Budding 023 516 09 71 / 06-48126105 / This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it "> This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it